Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Sep 05, 2019 - 49941 Views

REGAL DE MANIFESTĂRI DEDICATE ZILEI LIMBII ROMÂNE

Ziua de 31 august este una specială atât pentru românii din țară, dar mai ales pentru cei aflați peste hotare, care fiind plecați de acasă ajung să prețuiască într-un mod cu totul aparte dulcele grai românesc în societățile multiculturale în care trăiesc.

Astfel, de Ziua Limbii Române, MRP o serie de manifestări cu un impact deosebit.

MRP celebrează educația

De Ziua Limbii Române, MRP și-a propus să celebreze educația alături de o parte din câștigătorii concursului „România Mea”, organizat de minister în cadrul Taberelor ARC, ediția 2019. În acest sens, astăzi, secretarul de stat Victor Alexeev s-a aflat la Chișinău, unde alături de E.S. Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova a avut loc ceremonia de premiere a celor 63 de câștigători din teritoriu.

„Educația este cheia pe care trebuie să ne clădim viitorul, iar educația în limba română și limba română sunt esențiale pentru păstrarea și promovarea identității românești în lume, de aceea întotdeauna trebuie să pornim cu copiii și tinerii, ei vor contura România de mâine. Ne bucurăm să vedem că cei peste 3000 de participanți ai Taberelor ARC au fost interesați de concursul România Mea, o inițiativă începută anul trecut de Minister și pe care intenționăm să o transformăm într-o tradiție”, a evidențiat secretarul de stat Alexeev.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența doamnei Maria Grapini, membru al Parlamentului European, care a luat la rândul său cuvântul felicitându-i atât pe copiii participanți la concurs, cât și pe părinții care îi investesc în viitorul lor și încurajează să își dezvolte legătura identitară cu România.

Toți premianții concursului România Mea vor primi materiale educaționale, cărți și elemente de birotică, un exemplar al broșurii care conține lucrările câștigătoare, iar premiul cel mare îl reprezintă un loc în Programul de Tabere ARC, ediția din 2020.

Concursul „Romania Mea” s-a adresat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, care au participat la Programul de tabere ARC, ediția 2019. S-au înscris la concurs un număr de 292 de lucrări, autorii fiind din toate țările participante la Programul de tabere. În urma evaluării, au fost selectate, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, 102 lucrări câștigătoare.

Ziua Limbii Române – Ziua graiului românesc în sufletele tuturor românilor

„Ziua Limbii Române ne oferă prilejul de a fi uniți și solidari și de a sărbători împreună graiul care ne dă identitate. 31 august ne reamintește că istoria noastră s-a scris în aceeași limbă și că avem datoria să continuăm să sărbătorim tezaurul culturii noastre și să transmitem cu mândrie această moștenire. Am spus-o și repet, oriunde s-ar afla în lume, românii ne fac cinste în țările în care s-au stabilit. Faptul că păstrează România în suflet, indiferent unde locuiesc, îi ajută să își păstreze identitatea culturală și de limbă, menținând astfel legătura cu țara și cu alți români din comunitatea lor. De aceea, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă prioritate finanțării nerambursabile a proiectelor educaționale destinate promovării cunoașterii limbii române. Vrem ca toți românii să fie mândri de frumusețea graiului lor și a țării noastre”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Cu ocazia Zilei Limbii Române, MRP a publicat lista câștigătorilor concursului de eseuri „România mea”, la care au luat parte copii și tineri de pretutindeni, participanți la taberele ARC 2019 de la Sulina, Oglinzi, Căprioara și Săcelu.

MRP a anunțat câștigătorii concursului de eseuri „România Mea”

Pentru al doilea an consecutiv, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a propus participanților la Programul de Tabere ARC un concurs de eseuri. Tema aleasă pentru această ediție a fost România Mea.

Obiectivele acestui proiect au fost: încurajarea și promovarea scrisului în limba română, valorificarea talentului și a creativității copiilor și tinerilor, precum și reliefarea cunoștințelor, impresiilor și trăirilor acestora relativ la România. De asemenea, alcătuirea eseurilor a creat prilejul punerii în pagină a impresiilor despre tabără, a experiențelor trăite.

Concursul s-a adresat copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, care au participat la Programul de tabere ARC, ediția 2019.

S-au înscris la concurs un număr de 292 de lucrări, autorii fiind din toate țările participante la programul de tabere.

În urma evaluării, au fost selectate, în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, 102 lucrări câștigătoare. Ca în anul precedent, aceste lucrări, scrise de mână, alcătuiesc broșura România Mea. Autorii lucrărilor câștigătoare sunt premiați cu:

– diplomă,

– volumul Scurtă istorie ilustrată a românilor pentru tineri, de Ion Aurel Pop,

– un album despre România,

– un set de pix și roller,

– un exemplar al broșurii România Mea,

– un loc în Taberele ARC pentru anul viitor.

Pe țări, situația numărului de căștigători este:

1. Republica Moldova- 63

2. Ucraina- 22

3. Italia- 5

4. Serbia-5

5. Grecia- 3

6. Ungaria- 2

7. Bulgaria- 1

8. Spania- 1.

Lista câștigătorilor e disponibilă aici: Lista castigatori

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…