Imprimă această pagină
Mircea Popescu Scris de  Noi 07, 2017 - 2369 Views

ASOCIAŢIA PLAI A SĂRBĂTORIT 8 ANI DE EXISTENŢĂ

Asociaţia Plai din Torino a împlinit 8 ani de existenţă, prilej cu care membrii acesteia au sărbătorit această aniversare. În anul 2009, Natalia Petica Ghiletchi punea la Torino bazele acestei asociaţii, care a avut la bază ideea de voluntariat.

Ideea de voluntariat implementată de către Asociația Plai din Torino este o idee care funcţionează foarte bine, ea fiind benefică pentru cei ajutaţi, dar şi pentru cei care ajută.

Pe parcursul anilor, nenumărate persoane au apelat la serviciile de voluntariat oferite de către Asociaţia Plai fie că a fost vorba de cazuri de boală, de situaţii disperate sau de nedreptăţi la locul de muncă. De multe ori situaţiile şi-au găsit rezolvarea chiar la sediul asociaţiei, însă de cele mai multe ori voluntarii au fost nevoiţi să se deplaseze în teren.

Fondatoarea şi preşedinta Asociaţiei Plai, Natalia Petică Ghiletchi, aminteşte colaborarea foarte bună pe care o are încă de la înfiinţare cu Patronatul ENAS din Torino şi, în mod special, cu avocatul expert în cauze de muncă, Maria Cristina Farentina, pentru că asociaţia a reuşit de-a lungul anilor să ajute toate persoanele care au suferit nedreptăţi la locul de muncă, apărând drepturile care le-au fost încălcate.

„În opt ani de zile, nu am avut nici o cauză care să nu fie câştigată fie că era vorba de persoane care au fost date afară de la locul de muncă fără motiv, fie că nu au primit sumele care li se cuveneau din partea angajatorului, etc. Ultimul caz rezolvat a fost cel al unui angajat din sectorul metal-mecanic. Situaţia acestuia a fost amânată de către sindicatul căruia i s-a adresat, iar omul a ajuns la noi, disperat, cu doar două zile înainte de termenul limită de depunere a actelor de şomaj. Din fericire, colaborarea noastră cu patronatul ENAS ne-a ajutat să ducem la bun sfârţit cauza de muncă. Aş vrea ca toţi oamenii să ştie că ni se pot adresa cu încredere pentru a fi apăraţi sută la sută”, declară Natalia Petica Ghiletchi.

Asociaţia Plai organizează anual trei mari spectacole în care folclorul şi tradiţia îşi pun amprenta, însă, în timpul anului, voluntarii acesteia se ocupă de consultanţă în materie de imigraţie, colaborează cu şcolile şi ajută sau asistă persoanele, atunci când este cazul.

La ceas anivesar, la împlinirea celor 8 ani de existenţă, Asociaţia Plai a organizat pentru membrii, colaboratorii şi voluntarii săi, duminică, 5 noiembrie 2017, un spectacol intitulat sugestiv „Tangoul frunzelor de toamnă”, un eveniment cultural menit să sărbătorească cei 8 ani de existenţă şi activitate în slujba intereselor comunităţii româneşti din Italia.

Etichetat cu
Mircea Popescu

Articole recente - Mircea Popescu

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…