cache/resized/fd576c888b64de780847eac211640270.jpg
KLADOVO
Comuna Kladovo marchează și anul această Ziua Orașului care e oficial pe 26 aprilie. Este ziua în care Serbia a
cache/resized/1bc376cb68309a6658fcd9c68e357184.jpg
DIASPORA
Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a efectuat, în perioada 20 – 21 aprilie 2024, o
cache/resized/670ab0a80b376b9814ff4450eab3c009.jpg
CHISINAU
Rolul societății civile în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost discutat de către prim-ministrul
cache/resized/4f74f4e71471a7a571eab76a0f01e7a6.jpg
SERBIA
În contextul tensiunilor geopolitice din Balcani, preocupările crescând ale politicienilor sârbi, sub conducerea
cache/resized/5c3fd93598794d99bba90cac811dc2d9.jpg
ZAJECEAR
Serbia de Est este prin natura sa specială și diferită, o natură cu mult potențial care tocmai câștigă amploare în
cache/resized/6308023bfb78af9b76c02056f0d480c2.jpg
BOR
O conferință de presă, desfășutată la Centrul media din Belgrad a scos la iveală derapajele intolerabile ale
cache/resized/c781fe8aa596fe23d1cee26538fe1f12.jpg
DIASPORA
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al DRP: „Mă interesează să avem un mediu asociativ puternic în afara granițelor și
cache/resized/478d8d67ef21d4ee6b22808ac0982667.jpg
BOR
Jignire fără precedent și ură etnică venite din partea unui ofician al statului sârb, nimeni altul decât directorul
cache/resized/d89735deed7794517f55883c377e9601.jpg
DIASPORA
Evenimente dedicate Zilei Românilor de Pretutindeni, București, 24-26 mai 2024. Departamentul pentru Românii de
cache/resized/ed048c52edfef1133a8affb84e0b2fa9.jpg
SERBIA
În cadrul unei conferințe de presă, președintele Vucic a declarat că alegerile de la Belgrad sunt programate pentru 2
Romeo Crîșmaru Scris de  Mar 16, 2017 - 1921 Views

PRIMELE DISCUȚII CU AUTORITĂȚILE DIN CATANIA - ITALIA

Preocupat de aspectele referitoare la cazurile de exploatare a unor cetățeni români aflați la muncă în Italia, regiunea Sicilia, prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a dispus deplasarea de urgență, la Catania și Ragusa, a unei delegații guvernamentale formată din reprezentanți ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale și Ministerului Afacerilor Externe (Consulatul Romaniei la Catania, Ambasada României la Roma). În acest context, în prima zi a vizitei, 15 martie 2017, au avut loc discuții de lucru, atât la nivel de lideri ai autorităților locale, cât și la nivel de experți, cu reprezentanți ai prefecturii și ai primăriei din Catania – Italia.

Dialogul purtat cu Prefectul Silvana Riccio s-a concentrat pe intensificarea procesului de cooperare bilaterală la nivelul autorităților cu atribuții în domeniu judiciar, al politicilor sociale și egalității de șansă a cetățenilor europeni și al informării corecte cu privire la sistemul de drepturi și libertăți specifice pieței forțelor de muncă în Republica Italiană. Un aspect concret aflat în atenția ambelor delegații l-a constituit evaluarea fenomenului de „intermediari” (caporali), acele persoane care se interpun în mod fraudulos între angajat și angajator, extinderea campaniilor de informare a cetățenilor români aflați pe teritoriul italian, în vederea cunoașterii riscurilor exploatării în muncă, a abuzurilor și a traficului de persoane.

Ambele părți au insistat pe necesitatea implementării unui plan concret de acțiune, asumat la nivel de administrații centrale și regionale privind intervenția autorităților specializate, române și italiene deopotrivă, pentru a supraveghea evoluția cazurilor anchetate, precum și capacitatea de reinserție a persoanelor supuse abuzurilor.

Demnitarii consideră că asociatiile românesti constituite în Italia pot avea un rol important în oferirea unui sprijin concret persoanelor aflate în dificultate. Această implicare activă trebuie să genereze la nivelul autoritatilor de la București identificarea unui mecanism optim de legitimare și recunoaștere ca şi contributori oficiali ai politicilor asumate de statul român în această materie. Informarea corectă şi oportună cu privire la legislația în domeniul muncii din Italia, la drepturi și îndatoriri ale cetățenilor români, la sistemul de asistență și protecție din partea autorităților române si italiene, pot contribui activ la limitarea cazurilor de abuzuri față de cetățenii români.

Atât partea română, cât şi cea italiană au susţinut importanţa organizării unor campanii de informare coerente axate pe teme ce privesc sistemul de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti în context european, accesul nediscriminatoriu la piaţa forţei de muncă, sistemul de drepturi şi obligaţii faţă de statul pe teritoriul căruia își desfăşoară o activitate legală, precum şi riscurile asumate în situaţia încălcării normelor de drept.

„O relație corectă și asumată a cetăţenilor români aflaţi în Italia cu autorităţile statului de origine poate contribui la prevenirea unor cazuri care îi vulnerabiliziează şi îi expun abuzurilor. Este foarte important să soliciți și să obții sprijin de la autoritatea statului a cărui cetățean ești, să cunoști drepturile și obligațiile pe care le ai, riscurile la care te expui dacă încalci legislația unei țări gazdă”, a declarat ministrul Andreea Păstîrnac.

Instituţionalizarea unor forme de educaţie civică a cetăţeanului român aflat pe teritoriul altui stat poate însemna înfiinţarea, cât mai urgentă, a unui centru de asistenţă pentru persoanele aflate în dificultate, vulnerabile la abuzuri. Un astfel de proiect pilot va reflecta capacitatea pro-activă a autorităţilor de la Bucureşti, în sensul preocupărilor concrete pentru siguranţa cetățeanului român şi corecta lui informare.

În acest context, reprezentanții autorităților române și italiene au subliniat importanța activării mecanismelor de participare democratică a cetățenilor organizați la nivel de asociații sau sindicate, în procesul de conștientizare a cetățenilor români aflați la muncă pe teritoriul Italiei, în sensul cunoașterii fenomenului transfrontalier de „caporalat”. Autoritățile italiene au asigurat reprezentanții delegației române că depun toate eforturile legale și instituționale, urmând ca partea italiană să organizeze campanii de informare și atenționare cu privire la problematica riscurilor muncii la negru, a exploatării în câmpul muncii, abuzurilor psihologice și fizice, traficului de persoane etc., începând cu Catania și Ragusa.

Ministrul pentru românii de pretutindeni a asigurat partea italiană că în România există o campanie la nivel național de verificare a firmelor românești care aduc muncitori în Italia, iar ajutorul autorităților italiene în vederea continuității eforturilor este esențial.

Etichetat cu

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

 

 

RECOMANDATE

Contact Info.

  • Jurnal Românesc este în slujba românilor de pretutindeni. Așteptăm sugestiile, informațiile și problemele dumneavoastră la adresele portalului.
  • Drobeta Turnu Severin.
  • +40 728 317685
  • Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…