Imprimă această pagină
Mihai Badescu Scris de  Dec 02, 2016 - 3228 Views

UN DAR PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI

Un drapel de câțiva zeci de metri pătraţi a fost lansat chiar de Ziua Naţională a României de pe chipul regelui dac Decebal sculptat în stâncă la Mraconia în Mehedinţi. Demersul este unul simbolic şi a fost posibil datorită unor reprezentanții ai comunităţii locale care au dorit ca prin el să facă un dar românilor de pretutindeni, dar şi să aducă prin el un omagiu atât marelui conducător dac, dar şi valorilor istorice româneşti. Omagiat a fost şi omul care a finanţat sculptura la malul Dunării în Mehedinţi.

Sculptat în stâncă din dorinţa istoricului Iosif Constantin Drăgan, chipul lui Decebal de la Mraconia a devenit în ultimii ani un simbol al Clisurii Dunării şi al României. Sute de mii de turişti au venit în 2016 în această parte de ţară, special să viziteze această lucrare care uimeşte prin măreţie. Lansarea stabilită pe 1 Decembrie, într-o zi atât de importantă pentru toţi românii, s-a născut din dorinţa acestor oameni de a arăta că iubesc România şi valorile ei istorice. Aşa că joi, în jurul orei 10.30, preotul Alin Subţire, un cunoscut om al Clisurii, alături de ce doi copii ai săi, putem spune doi mici românaşi de nădejde pe care se poate spune că România se va baza în viitor, au pornit pe cărări de munte, spre baza bustului, pentru a lăsa cele trei culori ale drapelului românesc să curgă frumos către apele Dunării. Urcuşul, unul extrem de anevios şi destul de periculos, pentru un neiniţiat, a părut o potecă simplă pentru cei doi micuţi. Desigur, în privirea lor de copii se putea citea o mândrie aparte că sunt părtaşi la un moment atât măreţ, într-o zi atât de importantă pentru România. După ce drapelul a fost lansat şi după ce protagoniştii momentului s-au asigurat că el va rămâne pentru mult timp, statornic pe chipul lui Decebal, Daria, cea mai mică protagonistă a acestei misiuni frumoase a dorit să le spună românilor de ce la doar opt ani a ţinut să înfrunte cei peste 50 de metri abrupţi de la luciul apei, până la baza statuii. „Eu sunt Daria am opt ani şi am urcat pe chipul lui Decebal de Ziua noastră Naţională pentru a lansa acest drapel, pentru români şi pentru România. „La mulţi ani, români, la mulţi ani, România” a răsunat glasul plin de francheţe şi entuzism al acestei copile care ne-a uimit prin curajul ei aparte.

Despre gestul simbolic de a lansa acest steag tricolor ne-a vorbit tatăl ei, preotul Alin Subţire, cel care ne-a spus că drapelul este un dar al lor, al oamenilor din Clisură pentru românii de pretutindeni. „Chipul lui Decebal este un simbol al nostru ca români, este strămoşul nostru, este ceea ce suntem noi, suntem daci, suntem romani, dar de fapt suntem români şi de aceea, pentru acest lucru trebuie să asociem chipul lui Decebal cu România, cu drapelul şi cu tot ceea ce este românesc. Gestul nostru este şi un omagiu pentru marele rege dac, deoarece la fel cum a străjuit şi a avut grijă ca noi să ne formăm ca popor şi astăzi, aici la graniţe încă străjuieşte neclintit şi parcă are misiunea ca de acum să fim o Românie unită, să fim o Românie întregită şi să mergem statornic pe drumul pe care am pornit”.

Deşi s-a făcut frig, în Clisura Dunării au ajuns şi astăzi sute de turişti, veniţi de departe. Unii cu maşinile, alţii cu autocarul. Peste 150.0000 de oameni au venit să viziteze simbolul clisurii în acest an, iar aceia care au ajuns astăzi la chipul lui Decebal au spus că gestul acestor oameni are o semnificaţie aparte. „Am plecat din Ploieşti spre această parte de ţară şi am dorit să vizităm Cazanele, ştiam de acest monument, că este sculptat recent, mi se pare deosebit că au pus steagul în această zi, este impresionant, este ziua noastră a românilor şi trebuie să nu uităm de ea”, a spus unul dintre vizitatorii locurilor. „Este foarte interesantă zona, eu nu sunt pentru prima dată aici, de fapt, Clisura mi se pare una dintre cele mai frumoase zone ale României în acest început de decembrie. Mă bucură că încă mai putem crede în simboluri, iar în ce priveşte drapelul de pe chipul lui Decebal pot spune că este o declaraţiune frumoasă” a completat un alt turist al Clisurii, pe 1 Decembrie.

Şi cum chipul regelui Dac Decebal este acum la Mraconia datorită unui mare patriot român, Alin Subţire nu l-a uitat nici pe cel care a finanţat această impozantă sculptură: „Iosif Constantin Drăgan a dat nouă românilor acest simbol dar şi un lucru demn de urmat: Dacă fiecare dintre noi am investi o mică parte din noi, din puterea noastră, din înţelepciunea noastră, din puterea noastră financiară, la fel cum a făcut acest om, cu siguranţă am avea o Românie mai bună şi mai unită”.

Pentru ca Decebal să străjuiască astăzi graniţa României, Iosif Constantin Drăgan a donat din averea sa un milion de dolari.

Etichetat cu
Mihai Badescu

Articole recente - Mihai Badescu

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…