Imprimă această pagină
Mihai Badescu Scris de  Oct 06, 2016 - 1758 Views

FRANCEZUL CARE A LĂSAT BORDEAUX-UL PENTRU CORCOVA

Dacă în fiecare zi zeci, dacă nu sute de români iau calea străinătăţii, unde îşi caută o viaţă mai bună, există şi străini care vin în ţara noastră şi chiar reuşesc. Asemenea este şi povestea unui tânăr inginer francez, care a renunţat la patria vinurilor pentru a-şi face un viitor în România. Sunt zece ani de când la Corcova, în Mehedinţi, acest tânăr trăieşte o frumoasă poveste românească, lucrând într-o podgorie, adică făcând exact ceea ce-i place. Povestea lui poate fi un model pentru sute de tineri români care iau zilnic calea străinătăţii, pentru a reuşi să-şi facă un rost în viaţă.


Venit pentru prima dată în România la începutul anilor 2000, pentru un stagiu de practică la Târgu Bujor, Laurent Pfeffer spune că i-a plăcut foarte mult la noi. Atât de mult încât atunci când s-a întors în Franţa şi un prieten care vroia să facă o investiţie într-o podgirie în străinătate, l-a întrebat dacă există potenţial în România, l-a convins pe acesta că merită să investească în ţara noastră, pentru că potenţialul este unul foarte mare. Astfel, tânărul inginer se întorcea în România, însărcinat să pună bazele unei afaceri în viticultură. După nu foarte multe căutări, Laurent Pfeffer ajungea la Corcova, de unde şi începe frumoasa poveste românească pe care o trăieşte de zece ani.

„Am ajuns pentru prima dată în România în anul 2003, pentru un stagiu de practică la Târgu Bujor, am stat şase luni şi mi-a plăcut foarte mult acolo. Când m-am întors la Bordeaux, aveam un prieten de facultate care avea şi el un domeniu viticol la Bordeaux şi vroia să facă o investiţie în străinătate. M-a întrebat dacă există un potenţial în România şi i-am spus că bineînţeles că există. Apoi am înfiinţat o firmă şi personal m-am întors în România pentru a căuta un teren. Am căutat peste tot, la Târgu Bujor, la Dealu Mare, nu am găsit şi apoi am ajuns la Corcova, unde era deja domnul Dâmboviceanu, care avea deja o vie de douăzeci şi cinci de hectare atunci şi ne-am înşeles imediat. El căuta un inginer viticol, eu căutam o mână de ajutor pentru a cumpăra un teren şi am bătut palma. Am demarat investiţia cu banii noştri şi am replantat apoi şi cu subvenţie, adică plan de reconversie şi restructurare, adică se dă cam treisprezece mii de euro la hectar şi acest lucru ne-a ajutat foarte mult”.

Tehnologia de Bordeaux adusă la Corcova

O dată începută afacerea, lucrurile au evoluat foarte bine. Pentru munca pe care o presta în podgoria lui Şerban Dâmboviceanu şi a asociatului său, Laurent era plătit, bani pe care i-a investit la rândul său într-o mică podgorie. Acum are la Corcova 14,5 hectare de viţă de viţă de vie, iar de anul trecut încearcă şi tehnologii experimentale practicate pe marile domenii din Bordeaux şi Burgundia. „În această zonă am plantat anul trecut, deci în 2015 fetească neagră şi am 1,6 hectare şi este plantat cu zece mii de viţe la hectar, cum se face la cele mai mari domenii din Franţa, la Bordeaux. Ideea este să avem foarte multe viţe la hectar, care fac foarte puţini struguri, dar de calitate. Şi la anul intră pe rod, deci abia aştept să văd cum este o fetească neagră făcută cu zece mii de viţe la hectar. În România nu prea cred că există cu zece mii de viţe la hectar pentru că e mult mai complicat de lucrat, dar în Franţa se practică de foarte mult timp pe marile domenii. Iar în total avem 14,5 hectare şi avem ca soiuri „Merlot”, „Cabernet sauvignon”, „Cabernet Franc,” „Syrah”, un soi adus din sudul Franţei, „Fetească neagră”, unde suntem acum şi „Fetească albă” şi „Fetească regală”.

Cramă şi propriul sortiment de vin la Corcova, botezat după numele unei flori nobile şi exotice

Următoarea investiţie a inginerului francez este o cramă. Lucrările au fost deja demarate şi sediul unui fost SMT va fi transformat dintr-o ruină în una din cele mai moderne crame din România. Laurent spune că a muncit foarte mult, dar este mândru de ceea ce a realizat, pentru că vinurile de Corcova sunt tot mai cunoscute. „Este o mândrie ceea ce am realizat aici. Am muncit foarte mult, pentru că eu am venit aici din 2007 şi nu am muncit degeaba, pentru că a ieşit ceva foarte frumos. Adică vedeţi o vie frumoasă, într-o zonă foarte frumoasă şi facem nişte vinuri de calitate, care acum sunt cunoscute şi recunoscute. După ce am realizat toate acestea, acum mă concentrez cu crama. Ne-am apucat, împreună cu asociaţii mei din Franţa să construim o cramă care sper să fie gata la anul. Acum ne-am apucat, am cumpărat fostul SMT din Corcova şi lucrăm să fie bine, să fie frumoasă şi sper să fie în stare de funcţionare anul viitor. Renovarea o facem cu fonduri proprii, dar pentru dotare vrem să accesăm fonduri europene” spune Laurent Pfeffer. Vinurile făcute de Laurent la Corcova sunt albe, roze şi roşii şi au fost botezate după numele unei orhidee nobile: Catleya.

România, potenţial viticol foarte mare

Un francez a venit să investească în România, deşi ar fi avut un potenţial imens şi acasă!? Astfel îl chestionăm oarecum miraţi pe interlocutorul nostru, despre care ştim că ar fi avut şansa să lucreze în fief-ul vinurilor franceze, la Bordeaux. Răspunsul său ne contrazice însă, arătându-ne că greşim gândind aşa. „În Franţa este un potenţial care a ajuns la maxim, însă aici este foarte mult de făcut. În 2007 era foarte mult de făcut, între timp lucrurile au evoluat în bine, dar tot mai există potenţial şi m-aş bucura să vină mai mulţi francezi în viticultură, iar vinurile româneşti să fie cât mai multe și cât mai de calitate. Este un potenţial mare, mai sunt foarte multe terenuri şi foarte multe zone interesante. După 2007 lucrurile au evoluat într-o direcţie bună, dar drumul este lung şi mai este foarte mult de făcut. Mai ales pentru partea de turism, care trebuie să fie foarte dezvoltat, turismul în general şi turismul viticol”.

Fetiţele francezului, îndrăgostite de România

Lorient are şi familia în ţară, la Bucureşti, dar şi spune că fetiţele lui au ajuns să vorbească mai bine româneşte decât franţuzeşte şi sunt cu adevărat îndrăgostite de Corcova, unde şi-a ridicat şi o căsuţă în mijlocul podgoriilor. Acest lucru pentru ca povestea lui românească să fie cu adevărat fascinantă, asemenei celei a cunoscutului enolog francez Ahille Soujet, adus de prinţul Bibescu, la podgoriile de la Corcova, pentru administrarea celebrelor domenii, în perioada interbelică. Nici Lorient nu se gândeşte să plece vreodată din România, ci din contră. „Îmi doresc să rămân pentru totdeauna aici. Am plantat via, ne-am apucat de cramă, ideea este să rămânem. Fetele mele s-au născut în România, vorbesc foarte bine, mai bine decât mine româneşte, ideea este să rămânem. Le place foarte mult aicea la ţară, pentru ele este foarte frumos. România este o ţară frumoasă cu oameni foarte simpatici” îşi încheie povestea românească Laurent, inginerul care a părăsit Bordeaux-ul să vină să trăiască în România.

Etichetat cu
Mihai Badescu

Articole recente - Mihai Badescu

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…