Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Iun 30, 2016 - 725 Views

IOHANNIS: „VOM APĂRA INTERESELE ROMÂNILOR DIN MAREA BRITANIE”

Prezent la Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, președintele României, Klaus Iohannis, a pledat pentru apărarea intereselor cetățenilor români care trăiesc în Marea Britanie, în contextul ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană. „Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi drepturile lucrătorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat în mod direct de către Premierul Cameron”, a declarat Președintele.

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 29 iunie 2016, la Bruxelles, o declarație de presă, la finalul reuniunii Consiliului European. Președintele a avut la această reuniune a Consiliului European o discuţie detaliată privind rezultatele referendumului din Marea Britanie, structurate pe două momente: Împreună cu premierul Cameron și în formatul UE 27. „Rezultatul referendumului ne-a plasat într-o situaţie fără precedent în Uniunea Europeană”, a spus Iohannis, în declarația de presă. În acest context, Iohannis a precizat că trebuie să plecăm de la ideea că Uniunea Europeană este singura opţiune pentru menţinerea prosperităţii şi securităţii pentru cetăţenii europeni și că este extrem de relevant faptul că principalul mesaj care s-a desprins din discuţii este acela că Uniunea celor 27 de state membre trebuie să iasă întărită din această încercare.

„Am adoptat o declaraţie comună UE 27. Salut faptul că această declaraţie conţine mesaje pe care le-am transmis şi eu în cadrul reuniunii, respectiv: Regretăm rezultatul referendumului din Regatul Unit, dar respectăm voinţa exprimată de majoritatea poporului britanic. Până când Regatul Unit părăseşte Uniunea, acesta îşi păstrează statutul de stat membru, cu toate drepturile şi toate obligaţiile. Vreau să subliniez acest aspect, ca să fie foarte clar tuturor - Regatul Unit va respecta în această perioadă libertatea de circulaţie a cetăţenilor şi drepturile lucrătorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat în mod direct de către Premierul Cameron”, a declarat președintele României.

Președintele a mai spus, de asemenea, că România va urmări, în negocieri, cu maximă prioritate apărarea intereselor comunității românești care locuiește și lucrează în Marea Britanie. „În privinţa procedurii de retragere a Marii Britanii, conform articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, am convenit cu toţii că este necesară derularea acestui proces de o manieră predictibilă. O notificare ar aduce clarificările necesare în avantajul atât al Uniunii Europene, cât şi al Marii Britanii. Un alt aspect asupra căruia am căzut de acord a fost acela că nu vor exista negocieri înainte ca această notificare să se producă. Salut, de asemenea, că există voinţa politică a liderilor europeni ca Marea Britanie să rămână un partener cât mai apropiat al Uniunii Europene. Pentru România, care are un Parteneriat Strategic cu Marea Britanie, acest aspect prezintă o relevanţă deosebită. Astăzi, noi, liderii europeni, am reconfirmat că Uniunea Europeană rămâne cadrul nostru comun de acţiune. Pentru că nu trebuie să uităm că Uniunea este un proiect destinat păcii, securităţii şi prosperităţii pe continentul nostru”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…