Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Mai 03, 2016 - 749 Views

POLITICI ȘI STRATEGII PENTRU DIASPORA, DISCUTATE CU AMBASADORUL STATULUI ISRAEL

Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, s-a întâlnit astăzi, 3 mai 2016, cu ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash. În cadrul dialogului a fost evocată dinamica pozitivă a relaţiilor dintre România și Statul Israel, atât la nivel politic, cât și în domenii sectoriale. De asemenea, ambele părți și-au arătat dorința de a acționa în sprijinul parcursului ascendent al cooperării bilaterale, cu precădere pe teme care privesc politicile pentru diaspora, educația și cultura.


Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru schimbul de experiență în materie de bune practici privind diaspora, fiind punctate posibilitățile de colaborare între cele două state în vederea dezvoltării strategiilor pentru comunitățile din afara granițelor. În acest sens, au fost trecute în revistă programele implementate de autoritățile israeliene menite să sprijine legăturile diasporei cu Israelul, precum și modalitățile de valorificare a prezenței acesteia în țările de reședință.

Au fost, totodată, discutate aspecte referitoare la măsurile care pot fi puse în aplicare pentru consolidarea legăturilor cu România ale celei de-a doua și a treia generații ale israelienilor originari din țara noastră. Ministrul delegat a subliniat importanța lansării unor programe educative în limba română dedicate acestora, participării lor la tabere în România, dar și a intensificării schimburilor bilaterale pe linie academică.

Diaspora evreiască are o dimensiune și o experiență istorică importantă, fiind un exemplu în ceea ce privește auto-organizarea. Din acest punct de vedere, ministrul delegat a arătat utilitatea unui schimb de experiență între mediul asociativ evreiesc și cel românesc de peste hotare.

La finalul întâlnirii, ambele părți și-au exprimat interesul pentru continuarea şi aprofundarea dialogului bilateral în toate domeniile de interes reciproc.

Întâlnirea ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, cu ambasadorul Statului Israel în România, Tamar Samash, face parte dintr-o serie de întrevederi care au ca obiectiv schimbul de experiențe în materie de politici și strategii pentru diaspora.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…