Imprimă această pagină
Romeo Crîșmaru Scris de  Apr 07, 2016 - 1876 Views

NOII AMBASADORI AI ROMÂNIEI, NUMIȚI DE PREȘEDINTELE IOHANNIS

Administrația Prezidențială a dat publicat propunerile de numire de ambasadori pentru 19 misiuni diplomatice ale României. Printre aceste numiri se află și cel mai apropiat dintre consilierii președintelui, Dan Mihalache, care va merge ân Marea Britanie. De asemenea, Marius Gabriel Lazurca se mută din Republica Moldova în Ungaria, iar în locul său, la Chișinău, vine actualul secretar de stat MAE Daniel Ioniță. În Ucraina va merge un alt diplomat de carieră, Cristian-Leon Ţurcanu.

În conformitate cu prevederile constituționale (art. 91 alin. 2 din Constituția României) privind numirea reprezentanţilor diplomatici ai României și în baza consultărilor cu Prim-ministrul și cu Ministrul Afacerilor Externe, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a aprobat următoarele propuneri de numire de ambasadori:

Sorin-Dan Mihalache - Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord;

Daniel Ioniţă - Republica Moldova;

Marius Gabriel Lazurca - Ungaria;

Carmen Liliana Burlacu - Republica Cehă;

Ioana Bivolaru - Republica Portugheză;

George Gabriel Bologan - Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino;

Brânduşa Ioana Predescu - Regatul Ţărilor de Jos (Olanda);

Gabriela Dancău - Regatul Spaniei;

Constantin Mihail Grigorie - Republica Croaţia;

Ion Vîlcu - Statele Unite Mexicane;

Ion Gâlea - Republica Bulgaria;

Mihai Alexandru Grădinar - Regatul Danemarcei şi în Republica Islanda;

Răzvan Rotundu - Republica Finlanda;

Daniela Mihaela Cămărăşan - Republica Estonia;

Anton Niculescu - Republica Slovenia;

Dana Manuela Constantinescu - Bosnia şi Herţegovina;

Cristian-Leon Ţurcanu - Ucraina;

Daniela Brânduşa Băzăvan - Regatul Maroc;

Radu Octavian Dobre - Republica India, Republica Maldivelor, Republica Democratică Socialistă Sri Lanka, Republica Federală Democratică Nepal şi Republica Populară Bangladesh.

Dan Mihalache, propunerea de ambasador în Marea Britanie, este, din noiembrie 2014, şeful Cancelariei prezidenţiale. Acesta a fost deputat PSD şi consilier al fostului premier Adrian Năstase, în perioada 2001-2004. În 2007, a îndeplinit şi mandatul intermediar de europarlamentar. În anul 2009, Mihalache a intrat în PNL şi a devenit consilier al liderului Crin Antonescu. În 2011, Mihalache a devenit secretar general adjunct al PNL, funcţie pe care o părăseşte trei ani mai târziu, pentru un post la Palatul Cotroceni.

Dana Manuela Constantinescu, propunerea pentru postul de ambasador în Bosnia şi Herţegovina, a fost ambasadoare în Italia, Malta şi San Marino, fiind rechemată zilele trecute de către Klaus Iohannis.

Daniel Ioniţă, propunerea pentru un post de ambasador în Republica Moldova, este diplomat de carieră, fost secretar de stat în MAE. În 2011 a devenit ambasador în Norvegia, ocupând postul până în ianuarie 2015. A fost decorat de Ion Iliescu, în 2002, şi de Traian Băsescu, în 2008 şi în 2013.

Propunerea pentru postul de ambasador în Ungaria, Marius Gabriel Lazurca, este, din 2010, ambasador în Republica Moldova, fiind rechemat recent de preşedinte. Anterior, a fost ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran Militar de Malta.

În Republica Cehia, a fost trimisă Carmen Liliana Burlacu, angajată a MAE din 1990. A lucrat la Misiunea Permanentă a României pe lângă UE, UEO şi NATO, iar între 1999 şi 2004 a fost ambasador al României în Irlanda, iar ulterior consilier MAE la Direcţia OSCE. Între 2012 şi 2013 a fost ministru consilier şi Reprezentant Special pentru Guvernanţă Globală cu rang de director general (coordonator al Direcţiei Asia Pacific şi America Latină şi al Direcţiei ONU şi alte organizaţii internaţionale).

Ioana Bivolaru, numită ambasador în Portugalia, a fost director general în cadrul Direcţiei UE din Ministerul Afacerilor Externe.

George Gabriel Bologan, propunerea pentru postul de ambasador în Republica Italiană, în Republica Malta şi în Republica San Marino, este din anul 2012 Consul General la Milano, fiind numit în 2012.

În Spania a fost propusă Gabriela Dancău, consul general al României la Lyon din 2011. Din 2000 până în 2011, aceasta a lucrat în cadrul Direcţiei Relaţii Consulare din Ministerul Afacerilor Externe, unde a ocupat şi postul de director.

În Mexic a fost propus Ion Vîlcu, ambasador până de curând în Spania, iar anterior, în perioada 2007-2011, în Argentina şi Paraguay. Între 2000 şi 2005 a fost ambasador în Chile, iar între 2005 şi 2007 consilier de stat şi şeful Protocolului Primului Ministru.

Ion Gâlea, propus ambasador în Bulgaria, este, din 2011, director general pentru afaceri juridice în Ministerul Afacerilor Externe. Anterior a ocupat postul de director în Direcţia Drept European a MAE.

În Danemarca şi Islanda a fost propus ambasador Mihai Alexandru Grădinar, secretar de rangul I la Ambasada României la Viena.

În Slovenia a fost propus Anton Niculescu, fost secretar de stat în MAE şi consul general la Munchen.

În Ucraina a fost propus Cristian-Leon Ţurcanu, director în cadrul MAE. A lucrat în ambasadele de la Chişinău şi Washington.

Daniela Brânduşa Băzăvan a fost propusă ca ambasador în Maroc. Aceasta este director în MAE în cadrul Departamentului Uniunea Europeană.

Radu Octavian Dobre a fost propus ambasador în India, Republica Maldivelor, Sri Lanka, Nepal şi Bangladesh. Acesta este în prezent însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României în India.

Aceste propuneri de numiri de ambasadori vor fi trimise comisiilor parlamentare de politică externă, care urmează să îi audieze pe cei nominalizaţi. Comisiile vor da un aviz consultativ, după care şeful statului va semna decretele de acreditare.

Etichetat cu
Romeo Crîșmaru

Articole recente - Romeo Crîșmaru

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…