În perioada iunie- septembrie, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture („A fost odată”), Ambasada României la Zagreb, Consulatul Onorific al României la Split și la Rijeka, Muzeul de Pânze și Povești și Facultatea de Filosofie din Zagreb s-a desfășurat pe întreg teritoriul Croației cea de-a doua ediție a proiectului Patrimoniul cultural românesc la viitor, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Ce a însemnat ediția din acest an? Peste 3.000 de kilometri și peste 350 de participanți prezenți la cele patru evenimente, multe povești (re)scrise de cei mici sau pentru ei, noi prietenii și, mai ales, multă încredere ca aceste două elemente de identitate românească vor fi conservate și de generațiile viitoare, în încercarea de a menține legătura cu țara părinților și a bunicilor.
In iunie, in jurul IEI, acest element a patrimoniului cultural UNESCO, românii și prietenii croați au putut admira o colecție de Ii românești pregatită de Muzeul de Pânze și Povești, curatoriată de Alina Zară, ce a cuprins costume de patrimoniu din Țara Făgărașului și zestre contemporană inspirată din portul tradițional al zonei. Cei mici au luat parte la ateliere de cusut pe pânză în mod tradițional și la concursul de desene “IA văzută prin ochii copiilor”, cu premii constând în ii, cărți și elemente de identitate națională românească. Pentru românii care trăiesc în Croația și pentru copiii acestora (mulți dintre ei născuți aici) este foarte important să păstreze viu acest element de cultură românească, un simbol unic în peisajul portului tradițional.
În septembrie, am sărbătorit Ziua Limbii Române prin expoziția itinerantă Români de poveste, concept A fost odată, care s-a bucurat de peste 200 de vizitatori la Split și Zagreb, atât români, croați, cât și reprezentanți ai celorlalte minorități care sunt prezente în Croația și care au avut ocazia să afle mai multe despre 18 personalități care, prin realizările lor, au pus România pe harta lumii. Această expoziție interactivă și incluzivă a fost vernisată în prezența co-fondatoarelor, Măriuca Mihăilescu și Andra Cărbunaru. „A fost odată” este un concept unic în România, care include materiale educaționale, povești pentru copii, podcasturi despre educație civică, materiale video, toate transpuse și în limbajul semnelor pentru copiii cu deficiențe de auz.
Evenimentele au întărit caracterul unitar al limbii, culturii și civilizației române, ca element principal de păstrare a identității naționale și importanța prezervării și studierii dialectelor istorice ale limbii române, cel istroromân fiind vorbit și pe teritoriul Croației și înscris în Registrul Bunurilor Culturale Imateriale Protejate al Republicii Croația.
Asociația Românilor din Republica Croația este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croația și ajută la promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croația este formată, în marea majoritate, din cetățeni români care s-au stabilit în Croația după anul 1990, românii fiind una din cele 22 de minorități naționale recunoscute în această țară.
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!
- Click to open image! Click to open image!