Romanian Bulgarian English French German Serbian Spanish Ukrainian

A inceput al cincilea congres al FIJR, la Balti

NEW MEDIA – JURNALISM – COMUNITATE! Aceasta este tema ediției din acest an a Congresului al V-lea al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români (FIJR), desfășurat la Bălți – Republica Moldova! Iar tema se dovedește a fi una deosebit de generoasă și de atractivă pentru participanții la eveniment. Congresul a început la ora 9.30 cu alocuțiunea rectorului Universității „Alecu Russo" și continuă prezentarea lucrărilor participanților. Și viceprimarul din Bălți a rostit un discurs, firește, în limba rusă.

Lucrările congresului au început cu discursul emoționant al rectorului Universității „Alecu Russo" din Bălți – prof. univ. dr. Gheorghe Popa. Și spunem emoționant pentru că, în dulcele grai moldovenesc, rectorul Gheorghe Popa a vorbit despre istoria prestigioase universități moldovene, despre onoarea deosebită de a fi gazda unui eveniment atât de important pentru mass-media de limba română și despre ceea ce înseamnă și a însemnat presa pentru istoria contemporană a Republicii Moldova. „În cest context al responsabilității găsesc extrem de actual genericul sub care se desfășoară congresul: NEW MEDIA – JURNALISM - COMUNITATE"
Următorul discurs a aparținut viceprimarului municipiului Bălți – Alexander Usatîi, a fost rostit în limba rusă, iar din traducerea și adaptarea cuvântării am reținut doar că oficialul local a fost bucuros de prezența unui astfel de eveniment la Bălți și că presa trebuie să dea dovadă, în opinia sa, de o mai mare responsabilitate în ceea ce privește răspândirea unei informații de cea mai bună calitate.

Mesajul premierului Iurie Leancă

Un alt mesaj emoționant a fost transmis din partea premierului Republicii Moldova, Iurie Leancă, de către consilierul său – Leonid Bujor. „În Moldova, începând cu sfârșitul anilor 90 ai secolului trecut, presa a fost mereu pe post de formator de opinie, a impulsionat schimbările democratice și a influențat transformările calitative la toate nivelurile societății și ale instituțiilor statului. Astăzi constat cu mândrie că mass-media au devenit o componentă indispensabilă a vieții publice , câștigându-și prezență zilnică și poziție civică. Fluxul informațional nu stă pe loc, iar nevoia oamenilor de a fi informați crește. Este și aceasta o dovadă a rolului pe care îl are presa și mă bucur că, în topurile încrederii din Republica Moldova, mass-media se află constant pe primele locuri. Este un fapt care vă onorează, dar și vă responsabilizează, dragi jurnaliști", precizează premierul Iurie Leancă în mesajul transmis congresului FIJR.
Deja tradiționalul premiu anual al Forumului Internațional al Jurnaliștilor Români (Diploma de Excelență), a fost adjudecat în acest an de scriitorul și jurnalistul Vadim Bacinschi, pentru aportul substanțial la susținerea presei de limba română din Regiunea Odessa – Ucraina.

Laudatio Vadim Bacinschi

„Sunt personalităţi dedicate patriei şi neamului care ar merita o maximă recunoaştere în timpul vieţii. Apelul lor la solidaritate şi ajutor este din ce în ce mai rar auzit de cei care ar trebui să-i aprecieze ca pe un model, într-o perioadă în care avem mai mult ca niciodată nevoie de repere morale şi etice. Acolo, în sudul Ucrainei, un român se încăpățânează să ofere o gură de oxigen comunității românești, din ce în ce mai hârțuită şi divizată. O face așa cum știe şi poate, așa cum a făcut-o de la absolvirea Facultății de jurnalism din Chișinău în 1980, până la această publicație - Sud-vest, care rămâne poate singurul argument mediatic demn de luat în seamă. Vadim Bacinschi are ceva din aura şi tragismul martirilor – şi nu este o vorbă în vânt! A adunat scrierile românilor din sudul Basarabiei, ajuns sub altă stăpânire, şi le-a așezat sub coperțile a două antologii. A făcut-o sub ochii autorităților locale care, cu siguranță „au apreciat" gestul. Cine știe cât a avut de suferit poetul şi jurnalistul Vadim Bacinschi şi familia sa, mutată la Odessa, şi cum a supraviețuit el într-o zonă, în care, deznaționalizarea era cuvântul de ordine oficial", se arată în documentul care susține distincția acordată lui Vadim Bacinschi.

Vadim Bacinschi a scris cărți, a publicat în presa locală, a avut şi tăria de a-şi edita propriile versuri. Acolo, banii sunt dați fără ezitare altei publicații care promovează limba „moldovenească", de multe ori în... limba rusă! Au calculatoare, faxuri, stoc de hârtie de calitate, bunăvoința autorităților. Vadim Bacinschi nu are nimic din toate acestea. Are tărie, verticalitate morală şi națională şi un crez. Este un pilon în fata valurilor naționaliste. Şi nu știm cât va rezista dacă nu construim şi noi digul încrederii pentru românii din sudul Ucrainei.

Stejărel Olaru: „Apreciem eforturile jurnaliștilor dedicați problemelor românilor de pretutindeni"

„Am încercat în ultima perioadă să consolidăm proiectele pe mass-media și cred eu că am și reușit dacă punem în balanță datele statistice în această privință comparând anul 2014 cu anul 2013. Astfel, dacă în anul 2013, volumul finanțărilor dedicate proiectelor de mass-media s-a ridicat la suma de 1.130.000 de lei, în anul 2014 volumul acestui tip de finanțări s-a ridicat la suma de 1.900.000 de lei., adică o creștere evidentă de 41,5%. Avem satisfacția că o bună parte din proiectele susținute de noi se mențin la un nivel înalt și apreciem eforturile jurnaliștilor dedicați problemelor românilor de pretutindeni. Vom consolida presa din mediul on-line și în anii următori", a declarat, în a doua parte a lucrărilor Congresului al V-lea al FIJR, desfășurat la sediul Universității „Alecu Russo, din Bălți, secretarul de stat MAE, șeful Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni – Stejărel Olaru.

jurnalromanesc.ro, prezentat la FIJR - Bălți 2014

Până la ora 14.00 a zilei 14 iunie 2014, au fost prezentate și câteva din lucrările pregătite de participanți, mai exact primele șase lucrări:
Jurnal Românesc a fost prezentat ca un proiect de succes al conceptului New Media chiar în deschiderea secțiunii de lucrări. Au mai fost prezentate: „Rolul tehnologiei în noile media" – Constantin Moroșanu; „New Media în ajutorul presei tradiționale și contribuția ei la menținerea identității românilor din nordul Bucovinei" - Diana Toma; „Noile Media - Jurnalism – Comunitate" – Nicolae Hauca; „Diaspora românească în presa locală din România" – Cosmin Puriș.

Vom reveni cu amănunte de la lucrările celui de-al V-lea Congres al FIJR.

Corespondență din Bălți, Republica Moldova

Citit 19780 ori Ultima modificare Marti, 17 Iunie 2014 12:53
Publicat în R. MOLDOVA
Romeo Crîsmaru

„Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape
în acelaşi chip  în toate părţile locuite de români”
  (Mihai Eminescu - Timpul, 1878)

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Media

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

  • EDITORIALE
  • Popular
  • NEWS

SUNTEM SI AICI

facebook-icon icon google plus LinkedIn icon  TwitterYouTubePinterest-logo