Romanian Bulgarian English French German Serbian Spanish Ukrainian

Ganduri de la studentii basarabeni

În apropierea celui mai aşteptat moment al anului pentru Republica Moldova, un eveniment care poate schimba cursul istoriei pentru Moldova, SUMMITUL DE LA VILNIUS, care va avea loc pe 28 şi 29 noiembrie, studenţii basarabeni din Craiova îşi exprimă propriile gânduri pa marginea acestui moment istoric.

Prezentăm şi un interviu realizat de Marga Bulugean pentru cotidianul regional „Cuvântul Libertăţii", cel care promite că va explica cititorilor ce înseamnă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care sunt avantajele integrării Moldovei în UE şi ce efecte au documentele care se vor parafa la Vilnius.
Ana Ganţa este o tânără studentă inimoasă venită din Republica Moldova, care studiază la Facultatea de Ştiinţe Sociale, din cadrul Universităţii Craiova, în anul al III-lea, şi secretara Asociaţiei Studenţilor Basarabeni din Craiova. Este foarte încântată de posibilitatea de a studia în România şi spune că este mândră de politicienii din Republica Moldova care „nu au cedat presiunilor şi au răspuns ferm că vor să continue traseul pro-european pe care l-au început în 2009". „În ultima perioadă Republica Moldova traversează printr-o perioadă destul de tensionată din punct de vedere politic şi economic, din cauza presiunilor venite din exterior, dar şi a problemelor de ordin intern. Cu toate acestea, politicienii noştri nu au cedat presiunilor şi au răspuns ferm că vor să continue traseul pro-european pe care l-au început în 2009. Şi după cum ştim, în luna noiembrie a acestui an, Republica Moldova şi Ucraina vor semna tratatul de aderare la U.E. în cadrul Conferinţei de la Vilnius. Prin urmare, au rămas zile numărate până atunci... ", a precizat Ana Ganţa, pentru „Cuvântul Libertăţii".
„Lipsă de fonduri" şi instabilitate politică
Tânăra din Republica Moldova îşi pune întrebări şi îşi dă răspunsuri, extrem de pertinente. Ea ştie că la masa tratativelor trebuie să dai ca să primeşti. Trage şi un semnal de alarmă vizavi de instabilitatea politică din Republica Moldova. „Ca să aderi la o organizaţie internaţională atât de mare precum este Uniunea Europeană trebuie să ai resurse economice şi naturale atât încât să ai ce pune pe "masa" U.E., să spunem aşa... Să cunoşti oportunităţile dar să-ţi asumi riscurile în cazul unei situaţii imprevizibile. Noi ce avem de oferit în afară de renumitele beciuri de la Cricova unde mult stimabilii noştri politicieni duc toate delegaţiile străine care vin la noi? Atât? Poate terenurile arabile care sunt foarte roditoare dar care cu regret din "lipsă de fonduri" nu pot fi prelucrate şi mii de hectare rămân paragină? Nu cred că cineva ar risca să-şi lanseze o piaţă de desfacere acolo unde culorile politice se schimbă în fiecare zi iar legea peste noapte, unde încă mai există o economie de tranzit, de industrie şi infrastructură nici numai vorbesc.
„Avem terenuri arabile fertile şi am putea dezvolta o agricultură de invidiat"
Ana dă idei oamenilor politici şi indică domenii care ar putea fi atractive, vorbeşte şa superlativ de ţara sa şi asta înseamnă foarte mult. „Avem locuri pitoreşti pe care le-am putea transforma în prestigioase atracţii turistice dacă am dezvolta turismul. Avem terenuri arabile fertile şi am putea dezvolta o agricultură de invidiat, dar din "lipsă de fonduri"... (am obosit să aud aceste cuvinte) totul stă pe loc. Mă tot întreb: unde sunt acele milioane de euro, credite, granturi unele rambursabile altele nu, pe care FMI-ul, U.E. şi B.M n-i le oferă? Unde şi cât din aceşti bani sunt investiţi corect? Încă mai avem de lucrat la capitolul corupţie, învăţământ, justiţie, sănătate şi... Mentalitate. Dar nu îmi pierd speranţa că vom fi în UE!", a conchis Ana Ganţa.

Citit 14723 ori
Publicat în R. MOLDOVA
Romeo Crîsmaru

„Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape
în acelaşi chip  în toate părţile locuite de români”
  (Mihai Eminescu - Timpul, 1878)

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

  • EDITORIALE
  • Popular
  • NEWS

SUNTEM SI AICI

facebook-icon icon google plus LinkedIn icon  TwitterYouTubePinterest-logo