Romanian Bulgarian English French German Serbian Spanish Ukrainian

Dan Stoenescu: „Vom folosi un concept niciodată învechit: transparenţa!”

Interviu realizat cu ministrul delegat pentru relațiile românii pretutindeni, Dan Stoenescu

Noul ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Soenescu vorbește, în interviul acordat jurnalromanesc.ro, despre perspectivele mandatului său și mai ales despre prioritățile pentru noul an. „Pentru o nouă perspectivă, vom folosi un concept vechi, dar niciodată învechit: transparenţa", spune ministrul Dan Stoenescu. De asemenea, noul ministru al românilor de pretutindeni mai spune că dorește să lanseze o platformă online de depunere a proiectelor de către mediul asociativ românesc și asigurarea unor mijloace de comunicare mai eficiente şi adaptate noilor tehnologii. În pespectiva sesiunilor de finanțare de anul viitor, Dan Soenescu susține că „liniile principale ale proiectelor Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi: educația, cultura, spiritualitatea și mass media". „Dorim modificarea ghidului de finanţare, astfel încât procedurile şi criteriile de evaluare să fie cât mai transparente", spune ministrul delegat.

Ministrul delegat abordează, în interviul acordat jurnalromanesc.ro, și probleme delicate precum situația comunității românești din Serbia și îmbunătățirea cadrului legislativ pentru acordarea cetățeniei române, în baza noilor prevederi aduse de modificarea legii cetățeniei române. „Modificarea legii cetaţeniei este un prim pas pe care l-am făcut astfel încât comunităţile istorice româneşti din teritorii care nu au aparținut niciodată administrativ României să poată primi cetățenia română. Vă asigur că vom căuta în continuare soluţii pentru îmbunătățirea cadrului normativ existent", precizează ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare – Dan Stoenescu.

Interviul acordat de ministrul delegat pentru românii de peste hotare, chiar în ziua în care sărbătorim Ziua Sfântului Andrei, conține și o urare adresată românilor cu ocazia Zilei Naționale a României, ziua de 1 Decembrie.

Reporter: Domnule ministru, sunteți de puțină vreme titularul unui portofoliu ministerial cu o mare încărcătură sufletească, deoarece se adresează românilor de peste hotare, cei care deși sunt departe de țară, își iubesc limba, tradițiile și identitatea la fel de mult ca și cei aflați în interiorul granițelor geografice. Pe de altă parte, aveți o expertiză vastă în domeniul diasporei și faceți parte, prin excelență, dintr-un guvern de tehnocrați. Pot fi acestea motive centrale ale unei noi perspective și a unei noi strategii pentru românii de pretutindeni?

Dan Stoenescu: Da, aşa este. Problematica românilor de pretutindeni este una specială, implică o sensibilitate aparte faţă de cei care se află departe de ţară şi pentru care trebuie să depunem toate eforturile, astfel încât să se bucure de tot sprijinul nostru pentru păstrarea identităţii în comunităţile în care locuiesc. Pentru mine, activitatea în sprijinul românilor de pretutindeni a fost o pasiune începută în anii adolescenţei şi, apoi, continuată în calitate de diplomat.

Pentru o nouă perspectivă, vom folosi un concept vechi, dar niciodată învechit: transparenţa. Acesta va fi un principiu de bază, aplicat în ceea ce priveşte acordarea finanţărilor nerambursabile, dar şi în toate celelalte proiecte pe care le avem în vedere. Îmi doresc ca proiectele pe care le vom demara în perioada următoare pentru românii de pretutindeni să fie în concordanţă cu nevoile lor reale.

Reporter: Ce va conține programul dumneavoastră de lucru cu românii din comunitățile istorice și cei din diaspora, având în vedere că veniți dintr-o zonă în care ați studiat îndeaproape aceste comunități și care vor fi prioritățile mandatului dumneavoastră?

Dan Stoenescu: Pe termen scurt, dorim să realizăm o campanie de informare privind exercitarea votului prin corespondenţă şi să lansăm o platformă online de depunere a proiectelor de către mediul asociativ românesc. Totodată, ne propunem să asigurăm mijloace de comunicare mai eficiente şi adaptate noilor tehnologii.

Pe termen mediu, avem în vedere acţiuni de impact la nivelul comunităţilor româneşti, cum ar fi iniţierea demersurilor pentru deschiderea unor centre culturale româneşti în jurul graniţelor. Un exemplu ar fi Centrul de Informare al României la Universitatea „Alecu Russo" din Bălţi.

Reporter: Care vor fi perspectivele dialogului instituțional pe care îl veți avea cu comunitățile românești și mai ales perspectivele materializării unei dorințe mai vechi a românilor de peste hotare, aceea de a se înființa un minister al românilor de peste hotare?

Dan Stoenescu: Consider că trebuie să asigurăm o reprezentare cât mai bună a românilor de pretutindeni, astfel încât să oferim răspunsuri concrete şi eficiente problemelor pe care aceştia le întâmpină. Prin urmare, orice măsură luată în acest sens este oportună.

Bineînţeles, resursele şi posibilităţile de care dispunem în prezent sunt elemente de care trebuie să ţinem cont în aceeaşi măsură. În strategia mea, voi pune accentul pe un demers interinstituţional. Acesta implică, spre exemplu, coordonarea Consiliului Consultativ Interinstituţional pentru Românii din străinătate, format din toate instituțiile cu atribuții în domeniul de referință, care are drept obiectiv principal informarea reciprocă și coordonarea demersurilor privind sprijinul acordat comunităților românești de către statul român.

Reporter: Gestionați o structură deosebit de importantă și mă refer aici la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, unde pe lângă elaborarea unor politici coerente destinate românilor din afara țării, se gestionează și programe de finanțare destinate lor. Către ce fel de proiecte vă veți îndrepta cea mai mare atenție la sesiunile de finanțare din anul 2016? De ce fel de proiecte credeți că au cea mai mare nevoie românii de peste hotare?

Dan Stoenescu: Liniile principale ale proiectelor Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni vor fi: educația, cultura, spiritualitatea și mass media. Mă refer la cultivarea limbii române, a tuturor acţiunilor care dau expresie tradițiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, dar şi a celor care permit păstrarea și promovarea bogăției spirituale. Am convingerea că un dialog susţinut cu membrii comunităţilor româneşti va asigura cele mai bune căi de exprimare a valorilor noastre identitare, iar aici presa poate juca un rol extrem de important.

Reporter: Aș dori să discutăm puțin despre românii din Serbia și asta deoarece aici avem de a face cu o situație dureroasă și mă refer în special la românii din Serbia de Răsărit. Acești oameni se luptă de aproape două secole cu o asimilare cruntă, iar în acest moment semnele de normalitate oferite de statul sârb sunt departe de a fi suficiente pentru ca românii de aici să aibă asigurate toate condițiile de afirmare a identității culturale, lingvistice și religioase. Românii din Serbia de Răsărit sun împărțiți în români și vlahi, se încearcă crearea unei așa-zise limbi vlahe, au două consilii naționale, cei puțini care se declară români sunt sprijiniți disproporționat în comparație cu vlahii. Deficiențele majore sunt legate de cursurile de limba română, bisericile românești și media în limba română. În opinia mea, ca unul care studiază de multă vreme acestă comunitate, românii de aici au nevoie stringentă de centre culturale românești și de proiecte media. Cum vedeți rezolvarea situației de aici și care ar fi strategia cea mai eficientă de implementare a unor proiecte pentru anul care urmează?

Dan Stoenescu: După cum bine ştiţi, România şi Serbia au semnat, în martie 2012, un protocol bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale din Serbia de Răsărit (Valea Timocului). Noi vom continua dialogul pentru implementarea acestui protocol împreună cu partea sârbă, având în vedere câteva aspecte care trebuie în mod clar ameliorate. Mai exact, mă refer la învățământul în limba română pentru toți copiii care vorbesc această limbă, la recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul Serbiei, dar şi mijloace de informare în limba română, respectiv posturi de radio și televiziune din regiune pentru românii din Valea Timocului.

Mai mult, consider că o acţiune de impact la nivelul comunităţii româneşti din Serbia ar putea fi înfiinţarea unui Centru Cultural Românesc în Valea Timocului, în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, prin Institutul Eudoxiu Hurmuzachi.

Reporter: Cei mai mulți dintre liderii comunității românești din Valea Timocului cred că ar fi necesară o simplificare a mecanismului de finanțare, precum și eliminarea unor interpretări contradictorii ale textului de lege și chiar un astfel de proiect a și fost lansat în dezbatere publică. Ce strategie intenționați să aplicați în acest sens?

Dan Stoenescu: În primul rând, dorim modificarea ghidului de finanţare, astfel încât procedurile şi criteriile de evaluare să fie cât mai transparente. Obiectivul nostru este de a oferi celor care au proiecte foarte bune, destinate afirmării şi promovării identităţii româneşti, posibilitatea să aplice și să obțină finanțare. Românii de peste hotare au nevoie de sprijin, iar transparenţa în privinţa finanţării este o asigurare pentru ei că acest sprijin există.

De asemenea, în ceea ce priveşte externalizarea finanţării, proiectul de modificare și completare a Legii nr. 321/2006 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile are în vedere modificarea componenței Comisiei de evaluare a proiectelor astfel încât aceasta să fie formată din specialiști din cadrul instituțiilor, cu atribuții în domeniul românilor de pretutindeni.

Reporter: De curând, mai exact în urmă cu două luni, a fost modificată Legea Cetățeniei române, în așa fel încât și românii din comunitățile istorice să poată primi cetățenia română dacă au contribuit la promovarea culturii și identității românești. Deși legea este publicată (articolul 8 indice 1) pe site-ul Autorității Naționale pentru Cetățenie, în Serbia misiunile diplomatice încă nu primesc dosare, motivând că încă nu au primit toate instrucțiunile necesare. În altă ordine de idei, cetățenia dublă ar putea fi singura șansă a românilor din Serbia de a se îndepărta de nociva teorie a vlahismului, iar de modul în care această oportunitate oferită de modificarea legii este fructificată depinde păstrarea vie a românismului din această zonă. Ce puteți face din poziția dumneavoastră de ministru delegat pentru românii de peste hotare pentru rezolvarea acestei situații?

Dan Stoenescu: Modificarea legii cetaţeniei este un prim pas pe care l-am făcut astfel încât comunităţile istorice româneşti din teritorii care nu au aparținut niciodată administrativ României să poată primi cetățenia română. Vă asigur că vom căuta în continuare soluţii pentru îmbunătățirea cadrului normativ existent.

Reporter: O altă doleanță a românilor din Serbia de Răsărit este organizarea unor cursuri de instruire în domeniul accesării și implementării de proiecte de finanțare. Aveți în vedere o asemenea perspectivă?

Dan Stoenescu: În calitate de ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, îmi doresc continuarea practicilor de comunicare nemijlocită cu membrii comunităţilor româneşti, astfel încât să putem identifica mai bine oportunităţile de politici publice destinate acestora. Scopul nostru este acela de a răspunde nevoilor reale ale comunităţilor româneşti. Prin urmare, dacă aceasta este o nevoie prioritară pentru românii din Serbia, cu siguranţă că vor primi sprijinul nostru.

Reporter: Care vor fi prioritățile mandatului dvs. în ceea ce-i privește pe românii din diaspora și mă refer aici la cei care formează comunității numeroase în multe dintre țările europene?

Dan Stoenescu: Vom avea în vedere protejarea limbii române, în special pentru generaţia a doua de români. Spre exemplu, mi¬-am propus iniţierea unor discuţii cu autorităţile centrale şi locale din state în care locuiesc și își desfășoară activitatea un număr important de români pentru integrarea în programele şcolare oficiale a cursurilor de limba română ca materie opţională. Totodată, voi pune în aplicare măsuri care să stimuleze rolul diasporei în dezvoltarea economică, precum organizarea unui forum de afaceri pentru diaspora şi crearea unui fond de investiţii pentru românii din străinătate.

Reporter: Pentru că se apropie Ziua Națională a României, un moment în care românii de peste tot trebuie să fie uniți și puternici, ce mesaj le transmiteți românilor de peste hotare?

Dan Stoenescu: Le urez compatrioţilor noştri aflaţi în afara graniţelor să poarte în suflet România, să o promoveze cu multă demnitate în lumea întreaga şi să păstreze viu tot ceea ce ne leagă ca naţiune!

În această zi, simbolic legată de Sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul Românilor, să preţuim împreună valorile care ne sunt specifice: limba română, credinţa şi cultura!

Citit 8490 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie 2015 21:14
Publicat în INTERVIU
Romeo Crîsmaru

„Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape
în acelaşi chip  în toate părţile locuite de români”
  (Mihai Eminescu - Timpul, 1878)

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

  • EDITORIALE
  • Popular
  • NEWS

SUNTEM SI AICI

facebook-icon icon google plus LinkedIn icon  TwitterYouTubePinterest-logo