Romanian Bulgarian English French German Serbian Spanish Ukrainian
Romeo Crîsmaru

Romeo Crîsmaru

„Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape
în acelaşi chip  în toate părţile locuite de români”
  (Mihai Eminescu - Timpul, 1878)

În baza Memorandumului de Înțelegere semnat de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) cu Biroul pentru Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova, la ediția din 2016 a programului „DOR – Diaspora – Origini – Reveniri" vor participa pentru prima dată și 10 tineri originari din România.

Ediţia a X-a a Festivalului Internațional Shakespeare se desfăşoară sub semnul celor 400 de ani de la trecerea în neființă a marelui dramaturg. Momentul este marcat pretutindeni în lume printr-o manifestare sau alta, dar doar la Craiova se reunesc artiști din cele 4 colţuri ale lumii, propunând publicului unele dintre cele mai interesante și diferite viziuni ale operei sale.

Noul portal jurnalromanesc.ro va fi lansat până la finalul acestei zile. Cititorii portalului nostru vor avea parte nu numai de un site mai ușor de accesat, ci și de un design modern și o interfață mai mai ușor de conectat cu rețelele de socializare. Rămâneți aproape de noi pentru a vă bucura de noua platformă dedicată românilor de pretutindeni!

Deși se află departe de satul său natal din Valea Timocului, tocmai în Canada, președintele Inițiativei Românilor din Serbia (IRS) – Boian Bărbuță ține legătura cu vicepreședinții IRS și se ocupă de dezvoltarea centrului cultural românesc deschis la Bor, la finele anului trecut, precum și de ajutorarea românilor care doresc să își întocmească dosarul pentru obținerea cetățeniei române, în baza prevederilor aduse de modificarea Legii Cetățeniei Române.

În perioada 11-16 aprilie 2016, în comunitățile românești din Serbia (regiunea Timocului și Voivodina) se va desfășura o caravană a teatrului pentru copii.

Un accident rutier cumplit, produs pe o autostradă din Cehia, a dus la moartea a patru cetățeni români și rănirea altor trei. Accidentul s-a produs pe autostrada D5, ce leagă Praga de Nurenberg, după ce un camion a lovit din spate un autoturism, proiectându-l în parapetele de protecție de pe marginea autostrăzii. Doi dintre cei trei răniți, transportați de urgență la spitalul din Plzen, se află în stare gravă. Un reprezentant al misiunii diplomatice a României s-a deplasat, în regim de urgenţă, la spitalele în care sunt internaţi cei trei cetăţeni români răniţi. Ministrul românilor de pretutindeni, Dan Stoenescu, a transmis condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Cehia.

Un serios incident cu caracter rasist, descris astfel chiar de către autorităţile franceze, a avut loc în localitatea Denain, din nordul Franţei, în noaptea dintre 20 şi 21 martie 2016, când magazinul unui român a fost incendiat. Doi agenţi municipali au incediat în mod voluntar, conform propriilor declaraţii, un magazin de produse alimentare aparţinând unui cetăţean român. Oficialii români iau atitudine fermă împotriva acestor gesturi reprobabile într-o Europă civilizată. Deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru al românilor de pretutindeni, dar și actualul deținător al acestui portofoliu, Dan Stoenescu, condamnă incidentul din Franța și își exprimă încrederea că justiția franceză va face dreptate în acest caz.

Cine este George Enescu? Cine a inventat stiloul? Unde este Transilvania? Pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, studenții de la „Grand Lycée Franco-Libanais de Beyrouth" (GLFL) au prezentat România în toate aspectele sale: invenții, faună și floră, muzică și principalele locații turistice.

Colonelul Ivan Mahu, fost ofiţer KGB şi al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova, a declarat recent, în cadrul unei intervenții la postul de televiziune TV7, că el și anti-unioniștii sunt gata să pună pe arme, pentru a riposta mișcării Unioniste din Republica Moldova.

La Cernăuți a început, pe 28 martie 2016, etapa națională a Olimpiadei de Limbă și Literatură Română, elevii din școlile cu predare în limba română din regiunile Cernăuți și Transcarpatia, însoțiți de profesorii lor coordonatori, întâlnindu-se Gimnaziul nr. 6 din Cernăuți, cu predare în limba română.


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/jurnalr/public_html/jr1/templates/sed/html/pagination.php on line 64

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/jurnalr/public_html/jr1/templates/sed/html/pagination.php on line 64
Pagina 1 din 436
  • EDITORIALE
  • Popular
  • NEWS

SUNTEM SI AICI

facebook-icon icon google plus LinkedIn icon  TwitterYouTubePinterest-logo