Romanian Bulgarian English French German Serbian Spanish Ukrainian

Solutia cea mai buna pentru timoceni trebuie gasita impreuna cu Romania!

Interviu cu președintele Asociației Renașterea Românilor din Serbia – Vlada Savici
Vlada Savici locuiește la Boljevac și este președintele unei asociații numite generic RENAȘTEREA ROMÂNILOR DIN SERBIA. În interviul acordat ziarului nostru, Vlada dezvăluie câteva din problemele și frământările comunității românești din Valea Timocului.

Reporter: Domnule Savici, ați înființat o asociație ce poartă un nume, nu numai pur românesc, ci și reprezentativ: Renașterea Românilor din Serbia! Este nevoie acum, mai mult ca oricând de o renaștere a identității românești acolo unde trăiți dvs.?

Vlada Savici: Numele asociației este mai puțin important decât acțiunile și obiectivele ei. Însă, comunitatea Română din estul Serbiei are nevoie de o renaștere propriu-zisă în toate segmentele vieții, precum cultura, spiritualitatea și educația. Procesul renașterii a început odată cu pluralismul politic și va fi un proces care va dura un timp mult mai îndelungat decât în fostele state ale Blocului de Est, din cauza războiului civil și destrămării Iugoslaviei.

Reporter: Ce obiective pe termen mediu și lung are Renașterea Românilor din Serbia (RRS)?

Vlada1Vlada Savici: Asociația pe care eu o reprezint, a fost înființată la sugestia a mai multor persoane bine situate, cu idei curate. Este evident faptul că interesele sârbe au pătruns puternic în toate mediile asociative românești din Serbia, influențând societatea cu diferite idei. RRS, în primul rând, dorește binele românilor, adică a trăi într-o armonie cu concetățenii sârbi, în Serbia ca într-un stat care acceptă valorile europene, respectă drepturile omului și bineînțeles drepturile minorităților naționale, cu o economie echilibrată, care va permite o viața decentă din propria muncă. Obiectivele RRS sunt implementarea și apărarea drepturilor fundamentale ale comunității române. În același timp dorim să perfecționăm relațiile în toate domeniile vieții între România și Serbia, care vor duce la dispariția stereotipurilor și tensiunilor.

Reporter: Care sunt acum cele mai mari probleme cu care se confruntă comunitatea românească din Valea Timocului?

Vlada Savici: Sunt convins că problemele cele mai mari vin din cauza nerespectării legii. Sârbii, în general, uită că noi românii nu suntem emigranți, ci prezentăm un popor constitutiv. Statul sârb are legi perfecte, dar care din păcate nu se aplică. Românii individual respectă legea sârbă, nu văd de ce nu poate statul respecta aceste legi. În cazul respectării acestor legi, nu vom mai ajunge în situații precum a fi marcat dacă te declari Român, nimeni nu va mai putea să te înscrie pe liste speciale fără consimțământ, nu vei mai fi amenințat dacă urmărești slujba bisericească în limba română, iar limba română s-ar învăța fără restricții. Serbia încalcă legea prin impunerea unei limbi nestandardizate numită "limba vlahă" și prin implicarea partidelor în alegerile pentru consiliile naționale. Sistemul juridic al statului sârb este politizat și pus în serviciul conducerii, ceea ce pentru comunitatea noastră este inacceptabil. Justiția sârbă nu este funcțională. Legea spune clar: O persoană are drept să fie judecată corect și într-un termen rezonabil. Personal, mă judec cu statul sârb de 40 de ani și nu cred să termin procesul în curând.

Pe lângă coagularea mediului asociativ, RRS adună in continuare declarațiile cetățenilor care au fost înscriși fără consimțământ pe lista vlahilor. Adună și arhivează dosare de cazuri despre cum funcționează justiția sârbă. Această justiție amintește, de justiția celui de-al Treilea Reich, a spus anul trecut președintele baroului avocaților. Comisia europeană avertizează foarte des Serbia că trebuie să pună justiția la punct. Așa că românul nostru, neagreat de statul sârb, este judecat în limba sârbă pe care nu o înțelege la perfecție. În acest moment, la Curtea Supremă de la Belgrad se află 44.000 de plângeri. Un număr mare de plângeri pentru o Serbie așa de mică!

Problema economică poate trebuia prima discutată. Se știe că românii trăiesc în zona cea mai nefavorabilă cu cele mai mici venituri și infrastructura cea mai proastă, fără asigurări sociale și medicale. Nimeni nu primește alocații pentru copii. RRS se străduiește să evidențieze faptul că așa zonă nefavorabilă trebuie cu totul altfel tratată din partea statului sârb. Adică, mai precis, cu impozite mai mici, subvenții mai mari, astfel ca să ne putem și noi dezvolta la nivelul restului Serbiei. Ceea ce ne îngrijorează la fel este atitudinea României, confuză față de românii din Timoc. Susține și vlahii și românii, iar activitățile lor pe teren se contrazic. Așa că avem situația când diferite delegații de români-vlahi, invitați la cel mai înalt nivel la București se plâng pentru că nu li se aprobă proiectele, vin cu inițiative pentru schimbarea consulului general de la Zajecear, care nu le convine. Inclusiv noi din diasporă știm că la București este mare neînțelegere între guvernul actual și președintele țării. Este foarte bine că din acest an înscrierile la studii în Romania se fac după alte criterii, așa că anumite asociații nu vor mai putea să recruteze studenți valahi și sârbi în România la studii și să încaseze anumite sume de bani de la părinți.

Reporter: Se apropie cu pași repezi alegerile pentru consiliul național al românilor și aș dori să vă întreb care este viziunea dvs. pentru aceste alegeri?

Vlada Savici: Statul Sârb în continuare va spune că respectă legea minorităților naționale după standardele cele mai înalte. Acestea sunt fraze simple. La fiecare alegeri pentru consiliile naționale noi avem noi legi, ceva se schimba permanent. Așa că anumite partide politice au preluat Consiliul Național Vlah, la fel se va întâmpla cu Consiliul Național Român și cu toate consiliile care exista în Serbia. Statul sârb așa dominant nu permite gestionarea surselor de bani persoanelor care nu prezintă garanție. Dorește să controleze tot și să impună alte norme care nu sunt prevăzute prin Constituția statului. Cu ocazia ultimei vizite la Bor, fostul premier, actualul ministru de afaceri externe și președintele partidului socialist, fără îndoială spune: „Domnilor, acestea nu sunt iregularități, este ceva legal, este o afacere!". Asta este politica! Așa că, dragi prieteni, să nu ne așteptam la schimbări când este vorba de dominanța în consiliile naționale. Noi avem două posibilități: Să acceptăm ca sârbii să fie dominanți în conducerea consiliilor naționale și să fim mulțumiți cu o brumă de resurse. O alternativă ar fi să se boicoteze alegerile. Minoritatea noastră nu înțelege importanța alegerilor pentru consiliile naționale. Așa că este foarte greu să aduci pe cineva la locul de vot și să voteze. RRS face mari eforturi pe acest plan. Înscrierea pe lista minorităților naționale române este doar pregătirea unei persoane pentru votare. Votarea este a doua fază importantă pentru minorități. O altă problema va fi că la alegeri se va merge cu mai multe liste, așa că cine are banul, câștigă și alegerile!

Reporter: Recent a fost prezent la dvs. în Timoc premierul român Victor Ponta. Cum apreciați această vizită și ce credeți că se va întâmpla după acest moment istoric?

Vlada Savici: După această întâlnire istorică, se va continua cu ceea ce acest popor este obișnuit din trecut. Este vorba de un marketing ieftin. Această întâlnire nu a fost planificată cu luni de zile înainte. Hotărârea a fost adusă prin surprindere cu ideea că marii șefi ne au în gândurile lor. La această întâlnire nu au participat reprezentanți din consiliile naționale, din Ministerul Educației, Ministeriul Justiției, etc. Să constatat la această întâlnire că Serbia, în afară de România, nu are alți prieteni? De ce a rămas Serbia fără prieteni? Domnul Premier Victor Ponta repetă că trebuie să avem relații cât mai bune și dorește, fără rezerve, să susțină aderarea Serbiei la UE. Ce este important, vor fi efectele acestei vizite, care s-au discutat la Belgrad și de nici un fel la Bor. Din păcate, ca în scenariile din cele mai bune filme, a apărut preotul Boian ținând strâns „toiaga" și cuvântul mai mult de jumătate de oră fără să permită cuvântul altcuiva. S-a discutat superficial și nu despre problemele noastre așa cum eu am explicat în acest interviu. Apreciem eforturile pe care preotul Boian le face pentru credincioșii români, dar problema românilor nu constă doar în religie, ci și multe alte domenii, cum este politica, în care un preot nu trebuie să se implice. Următorii purtători de cuvânt au pus accentul pe probleme organizațiilor proprii și nu a subliniat nimic ce se referă la problemele comune ale Românilor din Timoc. Semnale foarte clare vin din partea domnului premier Vučić, care a zis că având ocazia vizitei sârbilor din România, el a notat observații pe care ei le-au remarcat pe trei pagini. Sunt convins că domnul Ponta nu a reușit să înțeleagă declarația domnului Vučić care a afirmat că de fapt sârbii din România se confruntă cu probleme mai grave (notate pe 3 pagini) decât noi Românii din Timoc, iar asta s-a întâmplat din cauza traducerii neadecvate. Așa că domnul Ponta nu a putut interveni cu o explicație și lăsând opinia ca și cum minoritatea sârbă din România are probleme mai mari ca românii din Timoc. Consider că delegația Română a fost sinceră în toate temele discutate, însă delegația sârbă a fost subtilă la fel ca și președintele Serbiei, Tomislav Nicolici, care anul trecut a declarat: „Nu vom permite ca România să ne răpească Valahii". Din păcate, la această întâlnire nu s-au identificat nici problemele, nici nu s-a stabilit o acțiune concretă.

Reporter: Ați încercat mereu să promovați o poziție de mediator, dar cu toate acestea ați văzut cum de multe ori românii și mai ales liderii lor din Timoc întrețin o permanentă atmosferă conflictuală. De ce nu se înțeleg și nu se unesc, domnule președinte, liderii românilor din Timoc?

Vlada Savici: Așa cum am început acest interviu, viața politică în Serbia a început cu înființarea unui număr de peste 100 de partide politice. Majoritatea partidelor politice au fost înființate de statul sârb. La fel s-a întâmplat și cu minoritatea română. Multe organizații au fost înființate prin sugestia statului Sârb. Să creeze divergențe si mulți lideri. Acum toți reprezintă un grup de oameni și o idee particulară. Divergența între lideri a fost mare, dar s-a majorat și mai mult odată cu crearea minorităților Române și Vlahe ca două separate. În crearea acestei divergențe a contribuit și statul Român care nu a avut o atitudine clară față de noi. La fel s-a creat o polarizare și în România, unii care susțin românii, și alții care susțin vlahii. Acesta este un fenomen care nu va contribui la rezolvarea problemelor. Sunt convins că soluția cea mai bună pentru Timoceni ar trebui să fie găsită împreună cu România! Mulți așa numiți „lideri" cred că dețin o legitimație activă pentru reprezentarea minorității Române, iar aceasta nu corespunde adevărului. Toți au pierdut membri și simpatizanții, din orgoliu și perfidie. În ultimii patru ani au fost făcute multe alianțe cu partide politice care au avut rezultate doar în dezbinarea Românilor. De exemplu, partidul lui Zoran Dragišić, profesor la Facultatea de Securitate Națională, a fost înființat în timpul campaniei din 2012 și a reușit să atragă unii lideri în alianță cu ei. Rezultatul a fost 0! Alți lideri s-au alăturat de alte partide care au adus mai multe dezbinări. În final, în anul 2014 au fost făcute alianțe cu partide naționaliste și antieuropene. Cu liderii care contribuie la destrămare nu se va putea face unirea. Acest proces de unire trebuie preluat de oamenii care nu sunt corupți și căror interes comun este asupra interesului propriu. Acești oameni sigur că există, dar ei trebuie găsiți, educați și îndrumați, să fie cetățeni loiali ai Serbiei dar și iubitori de poporul Român.

Reporter: Ați participat la sfârșitul lunii mai la o întâlnire la finalul căreia la Negotin, în prezența preotului Boian Alexandrovici, s-a semnat un protocol. Unii au semnat, alții nu! Credeți în această încercare de coagulare a mediului asociativ românesc sub îndrumarea părintelui protopop?

Vlada Savici: Invitația la Negotin am acceptat-o ca o persoană responsabilă, deoarece am înțeles că se va discuta despre destinul nostru, iar protocolul l-am semnat fiindcă am fost de acord cu toate punctele din el. Multe persoane m-au criticat, iar multe m-au felicitat. Ideea acestei întâlniri nu cred că a fost semnarea unui act care este de natură logică și firească. Cred că idea a fost de a ne pregăti pentru o viziune nouă care va urma mai târziu. Doresc să spun că la vârsta la care mă aflu, sunt instruit cu o intuiție care mă ferește de greșeli. Așa că la următoarea adunare care a avut loc la începutul acestei luni, eu nu am fost prezent. Mi se pare că am făcut bine pentru că nu am pus semnătura pe un protocol nou care a dat toate conturile acestei noi idei subordonate de părintele Boian. Acest fapt mi-a completat imaginea despre părintele Boian care se află nici în cer nici pe pământ. Ori va sluji Sfântului Dumnezeu, ori unei grupări politice cu prefixul de Vlah/Rumân! Cred că preotul Boian vrea să se impună ca o persoană dominantă în viața politico-religioasă a românilor din Serbia. Așa că nu văd o speranță în puterea lui de a ne uni.

Reporter: Poate fi posibilă, să zicem pe termen lung, unirea consiliilor român și vlah?

Vlada Savici: Cred că este posibilă aceasta poveste frumoasă, însă nu știu când s-ar putea întâmpla așa ceva. Acest termen va fi strâns legat de interesele sârbe care sunt și principalul factor al destabilizării acestei societăți. Sigur că se va întreba și Romania care nu s-a prea prezentat autoritar când este vorba de minoritatea națională română. Acest proces, așa cum am spus, va dura și în mare măsură va depinde de în măsura în care se vor face progrese pe calea aderării Serbiei la UE. Așa cum România nu crede Rusiei, nici noi nu avem încrederea în Sârbi. De foarte multe ori am rămas doar cu promisiuni că problema societății române va fi rezolvată și se va respecta legea pentru minorități naționale, așa cum Republica Serbia a și semnat diferite convenții și declarații.

Reporter: Ce ne puteți spune despre dorința dvs. ca românii din Timoc să capete cetățenie dublă?

Vlada Savici: Un cetățean cu cetățenie dublă are un dublu respect. Idea dublei cetățenii nu este nouă. Există din anii 90 când s-a depus și prima cerere. Nu s-a făcut pe această temă mult. A rămas doar o poveste frumoasă și totodată motiv pentru sârbi să râdă de noi. „Nu veți primi niciodată cetățenia română deoarece voi sunteți Vlahi. Nu vă vor Românii, nu sunteți recunoscuți, etc.". Este cunoscut faptul că toate minoritățile din Serbia au primit cetățenia țării mame. Vučić la Bor a declarat că nu are nimic împotriva dublei cetățenii. 100.000 de cetățenii duble a dat Ungaria ungurilor din Serbia. „Aceasta este problema României, nu a noastră!" a declarat Vučić. România nu cred că este interesată să ne accepte în totalitate și noi asta nu putem schimba. România în loc să fie mândră de noi, ne ține la distanță la fel ca și Serbia. Problema noastră ar fi drept să fie tratată în mod real și cinstit. Trebuie ca toate familiile românești, pe cheltuiala statului sârb, să revină la numele de familie vechi fără „ici" și „vici". Adică romanești! Asimilația noastră nu se va opri până nu se va face acest demers. Pentru acest minim efort Serbia nu va intra cu noi în dialog, iar pe România nu o interesează așa ceva. Singura speranță ar putea sa fie schimbarea unei politici față de românii de pretutindeni. Domnul Tihan Matasarevici a încercat se descrie situația noastră cu mama bună și cea vitrega. Se pare că în acest moment avem două mame vitrege. Eu sper la modificarea legii, care va ușura foarte mult „renașterea românilor din Serbia".

Reporter: Ce înseamnă pentru minoritatea românească din Timoc dobândirea cetățeniei duble?

Vlada Savici: Cetățenia română pentru romanii din Timoc ar da un nou impuls vieții, care este deja obosită, desconsiderată, umilită și economic devastată. Cetățenia nu înseamnă doar un pașaport românesc și muncă în UE!. România are o dezvoltare economică mult mai mare decât Serbia, așa ca se va ușura comerțul între Românii de pe ambele părți ale Dunării. Mulți timoceni așteptă acest gest din partea României de mai mult de 15 ani. Chiar și când viața în Serbia a fost mai bună decât în România! Timocenii își doresc cetățenia pentru a-și apăra limba, cultura, tradiția și identitatea lor ca Români.

Citit 20015 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Iulie 2014 11:52
Publicat în INTERVIU
Romeo Crîsmaru

„Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape
în acelaşi chip  în toate părţile locuite de români”
  (Mihai Eminescu - Timpul, 1878)

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Comentarii   

mio
#1 mio 26-07-2014 02:36
Bine vazut multe lucruri doar nu ajungi la nimic Vlado, pentru ca te ceama Vlada Savic, trebuie inceput de la tine se schimbi numele forsate de sarbu si pus a noastre (poate esti sarb, atunca e OK)!
Poate se discuta cu ani, Serbia
atit cit sarbi au castig de pe spinarea poporului timocean si masina asimilarei (unde sarbi steu bine da voi nu din cauza ca sunteti un popor prost) si singur o Autonomie poate se scimbe ceva! Poporul timocean sunt putin en Serbia doar en o Autonomie NU!

Drepturi se cauta en limba materna peste tot, si pe pamintul stramosilor nostri nu en sarba! Ei trebuie se traduca nu noi! Declaratia drepturui omului spune fromos si constitutia scrisa de sarbi unde poate se foloseaze limba scrisa doar!

E timpul se va treziti si numai lasati sarbilor dreptul vostru!
Citat

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

  • EDITORIALE
  • Popular
  • NEWS

SUNTEM SI AICI

facebook-icon icon google plus LinkedIn icon  TwitterYouTubePinterest-logo