Romanian Bulgarian English French German Serbian Spanish Ukrainian

Zoran Nikolić: „Intreruperea cursurilor de romana este temporara”

EXCLUSIVITATE: Recent, în Serbia a apărut o informație potrivit căreia cursurile de limba română cu elemente de cultură națională s-au întrerupt. Într-un interviu acordat ziarului nostru, Zoran Nikolić, directorul Liceului Tehnic din Kladovo, un liceu în care s-au înscris, la acest tip de cursuri, un număr de 30 de copii ai etnicilor români din Kladovo, explică situația creată și spune că nu este vorba de o suspendare a cursurilor facultative în limbile materne ale minorităților naționale de pe teritoriul Republicii Serbia, ci doar de o situație temporară pe care Ministerul Educației din țara vecină o va rezolva în scurt timp.

Interlocutorul nostru vorbește în limba sârbă, dar traducerea a fost asigurată, în materialul VIDEO pe care vi-l prezentăm, în exclusivitate, de către directorul Centrului Cultural Românesc din Kladovo, Tihan Matasarevici:

Reporter: Domnule director, este deja al treilea an de când, la Kladovo, se învață la școală, pe lângă celelalte materii și limba română cu elemente de cultură națională. Care este situația în acest an, față de anii precedenți?

Zoran Nikolić: Anii trecuți, la Liceul Tehnic de la Kladovo, s-a organizat bine treaba, iar elevii învață limba română cu elemente de cultură națională. Au fost grupuri de elevi, am avut un număr mare de elevi și toți au fost motivați ca să învețe, sunt în jur de 30 de elevi care învață limba, iar noi încercăm să dezvoltăm și să organizăm bine învățarea limbii române. Am avut și avem profesoară care învață copiii foarte bine și cred că elevii care au participat până acum la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională au fost pregătiți foarte bine și au învățat foarte bine limba română. Mergem înainte și vrem ca la clasa de limba română să se învețe și mai mult, și mai bine, pentru ca tot ceea ce învață ei la aceste cursuri să poată folosi mai târziu acolo unde doresc elevii și unde își aleg ei. Activitățile de la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională au început din anul școlar 2013 – 2014, în luna iunie, prin ancheta care a fost organizată pentru copii și părinții lor, iar în acest an numărul de copii care învață la cursurile de limba română cu elemente de cultură națională este de 30, cei care s-au declarat la anchetă, iar eu cred că este un număr important.

În acest moment nu se fac orele de limba română la Liceul Tehnic din Kladovo, se așteaptă ca Ministerul Educației din Serbia să aprobe bugetul și să se dea voie ca să se înceapă cursurile facultative de limba română în școlile de stat din Serbia. Eu cred că asta trebuie să se rezolve cât mai repede, pentru că tot ceea ce învață acești copii acum la aceste cursuri să le poată ajuta să se înscrie la facultățile din România. Sunt foarte mulți elevi de-ai noștri interesați să studieze în România, iar ei trebuie să beneficieze de acest tip de cursuri.

Reporter: Este doar o întrerupere temporară a acestor cursuri, există câteva sincope la nivelul Ministerului sau e ceva anormal în această întrerupere a cursurilor?

Zoran Nikolić: Nu, vreau să vă spun că, la fel ca și în anii trecuți, când au început aceste cursuri, cam prin luna octombrie se întârzie în acest fel, așa că eu cred că nu este niciun fel de problemă cu acest tip de cursuri, acestea urmând să înceapă din octombrie, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți. Este ceva temporar, iar noi așteptăm cât mai repede să se deblocheze situația din partea Ministerului Educației din Serbia și să reîncepem cursurile de limba română.

Reporter: Aveți cunoștință dacă și alte asemenea cursuri, în limbi ale altor minorități din Serbia, s-au întrerupt în acest fel, sau doar cele ale minorității românești?

Zoran Nikolić: Potrivit informațiilor pe care eu le am până acum, la nicio școală pe teritoriul Serbiei nu a început să se facă aceste cursuri nici la celelalte limbi ale celorlaltor minorități, precum slovaci, ruși și alte minorități ale căror limbi materne se studiază în școli.

Citit 7792 ori Ultima modificare Joi, 01 Octombrie 2015 15:06
Publicat în INTERVIU
Romeo Crîsmaru

„Limba noastră e singura în Europa care se vorbeşte aproape
în acelaşi chip  în toate părţile locuite de români”
  (Mihai Eminescu - Timpul, 1878)

Website romeocrismaru.blogspot.ro

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

  • EDITORIALE
  • Popular
  • NEWS

SUNTEM SI AICI

facebook-icon icon google plus LinkedIn icon  TwitterYouTubePinterest-logo